Cum să fii productivă și organizată?

Cum să fii productivă și organizată?

Un an nou vine cu rezoluții noi. Da, toată lumea știe că rar le și împlinim, dar încercăm totuși să stabilim noi scopuri în fiecare an. Ce ar fi dacă anul acesta nu ne-am planifica doar scopurile, ci le-am și împlini? Deci aceștia sunt pașii pe care trebuie să îi urmezi.

1. Curățenie în casă și dulapuri

Pentru mine orice schimbare începe cu organizarea lucrurilor. Îți recomand ca în primul rând să faci puțină ordine în casă/ cameră, să îți cureți dulapul și să te scapi hainele nedorite și de orice lucruri în plus din casă care fac spațiul să pară doar aglomerat. Dacă totul este pus la locul lui, și gândurile tale vor fi mult mai ordonate.
În plus curățatul dulapului vine cu multe beneficii. Nu doar că te scapi de hainele nedorite și faci loc pentru altele noi, cu care îți va face plăcere să ieși în oraș, dar vei putea să faci poate și un ban în plus dacă vinzi hainele care sunt încă în stare bună (poți găsi pentru asta grupuri de facebook sau chiar aplicații). De asemenea poate ai niște accesorii, machiaj nedeschis sau orice alt lucru interesant care s-ar bucura de un loc unde poate primește mai multă atenție. De asemenea, ai putea dona câteva lucruri familiei sau prietenelor. Prietena ta cea mai bună este îndrăgostită de un pulovăr care doar îți ocupă mult loc în dulap? Îl poți dona ei! De asemenea poți dona haine sau alte lucruri în stare bună unor organizații sau dacă ți se pare că este prea mult de lucru cu asta, poți pune hainele în containerele albe de la Caritas (deși nu știu cât de mult să recomand această variantă, deoarece nu odată am văzut că anumiți oameni scot hainele pe placul lor și le aruncă pe celelalte pe marginea drumului). Aș recomanda de asemenea să faci ordine și printre multele hârtii pe care le tot aduni, că poate odată vei avea nevoie de ele. Dacă ești genul care păstrează facturile îți recomand să le ții maxim un an. Având în vedere că multe persoane sunt la școală sau facultate, la sfârșitul semestrului sau după sesiune aș recomanda să faceți o curățenie mare printre toate hârtiile și notițele de la cursuri.

2. Ordonează-ți gândurile

După ce ai făcut curățenie în dulap și în locurile care îți aglomerează vizual viața, zic să trecem și la ordonatul gândurilor. Ia-ți o coală de hârtie sau o agendă și scrie toate lucrurile care îți trec prin cap. După asta poți începe să ordonezi toate aceste gânduri și griji în diferite categorii. Eu aș recomanda 3 mari categorii: lucruri ce nu pot fi schimbate (ex. trebuie să merg la facultate, muncă, etc.), lucruri ce nu țin de mine (ex. când va ajunge un colet, când îmi vor termina de reparat mașina) și lucruri care țin de tine (ex. trebuie să fac o prezentare în 3 zile). Ținând cont de aceste categorii îți poți planifica și promisiunile de anul nou. Degeaba vrei ca mașina să fie reparată mai devreme, asta nu ține de tine și te vei stresa degeaba. Mai bine concentrează-te pe aspecte pe care le poți controla.
După ce ne-am făcut ordine în planul fizic și mental am putea lucrăm la atingerea scopurilor. Venind cu noi forțe și o nouă voință putem atinge multe scopuri. Acum poate vezi puțin mai clar lucrurile după ce ti-ai făcut ordine în casă și în gânduri.

3. Vision board

Oamenii în ziua de astăzi sunt foarte atrași de lucurile vizuale. Astfel recomand să îți faci un așa zis vision board cu toate scopurile tale. Poți descrie pe scurt ceea ce îți dorești, poți face un mic desen sau poți pune niște coze într-un colaj care îți atrage atenția în fiecare zi. O poți pune într-o agendă sau poți face un mic poster pe care să îl lipești într-un loc unde petreci mult timp. Eu am unul la birou, chiar deasupra laptopului ca să fie ușor de văzut. Având în vedere că aici petrec cea mai mare parte a timpului fie învățând, fie uitându-mă la seriale este cel mai potrivit loc. Se spune că dacă îți imaginezi că ai deja anumite lucruri, acestea se vor împlini mai repede. Este primul an în care fac un asemenea vision board deci poate vă spun la finalul anului dacă este adevărat zvonul. Și așa arată vision board-ul meu.

4. Ia-ți o agendă!

Probabil chiar cel mai important pas. Ca să fi productivă, eu recomand să ai mereu la tine o agendă. Pe mine mă încântă și simplul fapt că pot să îmi cumpăr o nouă agendă și cred că am deja o obsesie cu ele. Cum văd una care îmi place tind să o și cumpăr. Este foarte important să îți placă acea agendă. Să îți placă coperta, foile, liniile, culorile, textura, mărimea, adică absolut tot ce cine de ea. Poți cumpăra o simplă agendă cu zilele anului, una detaliată cu multe extensii diverse, îți poți face chiar tu propria agendă cu categoriile de care ai nevoie. Eu de cele mai multe folosesc simple caiete, având în vedere că am totuși un buget limitat pentru agendă, dar am niște mici trucuri cu care pot personaliza un simplu caiet, astfel va fi cea mai frumoasă agendă. Bineînțeles, să nu uităm: și cea mai practică și potrivită pentru mine. Aici aveți și colecție mea de agende. Unele cumpărate, altele primite.
Preferatele mele sunt agendele de la Auchan, care au un preț foarte accesibil și sunt de o calitate destul de bună. Folosesc agenda mea din iulie, 2018 și încă ține foarte bine, chiar dacă micile detalii aurii s-au cam șters de la toată fricțiunea. Îți poți cumpăra și un caiet mecanic unde poți include pagini făcute de tine sau poți folosi pagini făcute de alte persoane. Găsești foarte multe asemenea pagini. Vă las și eu câteva la sfârșitul articolului, poate vă plac. Tot ce trebuie să faci este să descarci șablonul, să îl printezi, tai găurile și ai propria ta agendă.  Poți schimba paginile când vrei tu și vei simți că ai mereu o agendă nouă. Într-adevăr caietele mecanice nu sunt ieftine și la bugetul meu încă nu am găsit ceva care să îmi placă îndeajuns, de aceea eu folosesc un bullet journal. Până acum am folosit două metode. În 2016-2017 am avut un caiet unde am lipit părți din șabloanele care mi-au plăcut dar acum, din 2018 am început să desenez eu fiecare pagină. Dacă nu am prea multă vreme sau răbdare să desenez, lipesc câteva autocolante (unele le fac chiar eu) și paginile par deja mai elegante, astfel te vei putea ține mai bine de planuri.
Câteva lucruri despre agendele pe care le am eu
În poza de sus găsiți în mare parte colecția mea de agende. Mai am câteva, însă acestea nu au fost la mine, dar seamănă destul de mult cu acestea. O agendă foarte dragă mie este Agenda antistres Grădina Secretă de la Johanna Basford, care nu era la mine din păcate. Este extrem de frumoasă și pentru mine chiar foarte potrivită. Acum o găsiți la un preț foarte bun pe elefant, aici. Sunt și poze, deci vă puteți decide dacă vă interesează. Să începem deci cu primele 3 agende.
Primul este un simplu caiet de la Pepco, dar mi-a plăcut extrem de mult coperta. Este potrivit pentru un bullet journal sau ceva asemănător, deoarece are file de caiet de matematică. Astfel îți poți ordona ușor lucrurile. Ceea ce nu mi-a plăcut este că liniile sunt foarte puternice. A costat undeva în jur de 3 lei, de aceea zicem că nu trebuie să dai o avere pe un carnet, poți să faci chiar tu o agendă superbă.
*filele carnetelor în ordine: Pepco, Nivea, Auchan

Al doilea carnet este unul primit de la Nivea în cadrul campaniei #LikeYourself, în cutia de toamnă. La începutul carnetului sunt câteva pagini cu niște desene. Studiile arată că desenatul sau colorarea mandalelor ajută la relaxare. De asemenea este ideal și dacă te plictisești. Paginile carnetului sunt albe, simple, deci din nou, perfecte pentru un bullet jornal. 

Al treilea carnet este unul din preferatele mele. L-am cumpărat din Auchan cu aproximativ 10 lei. Coperta este acoperită cu un material gri și are detalii aurii. Paginile sunt simple, cu linii și ai loc pentru dată în colțul de sus al paginilor. Acesta va fi următorul meu bullet jornal și abia aștept să îl folosesc. Paginile carnetului cum se poate puțin observa sunt mai galbene, însă mie îmi place mult asta, deoarece am ochii foarte sensibili la lumină și paginile galbene nu reflectă lumina așa de tare (o problemă mai ales vara). 
În al doilea set începem cu un caiet simplu, care este perfect și pentru femei și pentru bărbați având în vedere design-ul simplu (nu luați în considerare pătratul din față, aveam un sticker pe el). Paginile sunt tot simple cu linii, au loc pentru dată. Poate fi folosit din nou fie pentru simple notițe fie pentru bullet journal. Sunt niște modele foarte frumoase și pentru bărbați, sau poate ai un prieten care crezi că ar putea fi mai productiv cu o agendă. Astfel ai putea să îi desenezi chiar tu spread-urile. Pe YouTube găsești o mulțime de agende pentru inspirație. Carnetul este din Auchan însă nu îmi aduc aminte la ce preț era. 

Al doilea carnet este unul dintr-un colet de la Tchibo. Mi-a plăcut foarte mult, deoarece are paginile foarte frumoase. Pe o parte este cu grilă, pe cealaltă este simplă. Pe partea cu grilă are și un mic desen, care poate fi folosit pentru a te relaxa colorându-l. Din nou, un carnet primit pe care nu a trebuit să cheltuiesc nimic, dar îl pot transforma în ceva foarte practic și superb.
*filele carnetelor în ordine: Auchan, Tchibo, Student’s kit

Ultimul caiet din listă este o agendă  Student’s kit de la cv30. L-am primit într-un pachet (găsiți aici un review) cu multe alte lucruri interesante. Agenda este foarte practică (dacă scădem reclamele) și are foarte multe spread-uri folositoare. În poză vedeți unul care mi s-a părut perfect pentru noul an. În afară de acesta are și altele cu filmele la care vrei să te uiți, un urmăritor de seriale, calendarul sesiunilor, orar și multe altele. După aceste pagini printate dinainte are și câteva pagini albe, simple pentru notițe. Este un exemplu perfect pentru o agendă gata făcută. Dacă îți place să primești lucrurile gata făcute și nu te deranjează că poate ai niște pagini pe care nu le vei folosi, îți recomand să îți iei o asemenea agendă (într-adevăr sunt puțin mai scumpe în magazin, dar ai putea să printezi niște pagini și să le aranjezi într-un caiet mecanic). 

Acestea au fost caietele mele A5. În afară de asta mai am un carnet mai micuț cu fiecare zi din 2019. Aici îmi notez tot ce am de făcut în ziua respectivă, chiar dacă este ceva mai neînsemnat, poate uit cumva de el. Nu aș folosi un întreg carnet A5 de acest gen și nu am nici un bullet journal sprea-uri cu fiecare zi a săptămânii, deoarece nu le prea folosesc și nu am atâtea activități. Carnetul acesta este mic, chiar potrivit pentru mine și includ în el chiar orice lucru mic, pe când în agenda mare includ doar lucrurile mai importante. Această agendă (o găsiți în prima poză cu toate carnetele) este de la Pepco și a fost 5 lei. Așa arată paginile ei. 
Un alt lucru de care poți ține seamă sunt diferitele date de la începutul agendelor. Unele au informații utile ca sărbătorile, convertirea lungimii sau greutății, ora pe glob sau alte date interesante. Sunt carnete care au și hărți pe coperta interioară. Aceste date pot fi utile câteodată și dacă știi că lucrezi cu asemenea date poți cumpăra o agendă care le are deja pregătite pentru tine. De asemenea recomand să completezi mereu prima pagină cu datele personale. Pot fi de folos și dacă pierzi agenda, dar mie mi se pare că folosesc un carnet mult mai des dacă o personalizez și aici aș include și numele de pe prima pagină.

Deci, cum ziceam este foarte important să îți alegi o agendă care se potrivește stilului tău de viață. La început foloseam o agendă simplă, primită de la cineva. Nu aveam chef de desenat și am început doar să printez niște pagini și le-am lipit în agendă. Astfel aveam în ea tot ce aveam nevoie, era potrivită stilului meu de viață, era personalizată și abia am cheltuit ceva bani pe elementele pentru decorare (ca washi tape sau diferite pixuri și markere). Așa arăta prima agendă și deși nu este perfectă eu sunt foarte mândră de ea:
Deci ce îți recomand la început de an?

Eu aș zice să începi agenda cu un plan pentru anul acesta, un vision board în carnet dacă vrei. Astfel de fiecare dată când deschizi carnetul poți vedea ce ți-ai propus pentru acest an și poți evalua unde ai ajuns. În spread-ul lunar recomand să încluzi și un habit tracker (mai multe informații în următorul articol) unde îți notezi lucrurile de care vrei să te ții anul acesta și faci un semn (ex. X) dacă ai făcut acel lucru în ziua respectivă. Eu am probleme cu somnul,de aceea eu am și un sleep tracker, unde îmi notez cât am dormit.

În mare parte acestea ar fi sfaturile mele pentru noul an, dar revin cu un articol nou săptămâna viitoare despre bullet jornal, spread-ul lunar, materiale și multe alte trucuri și informații utile. Până atunci îți recomand să îți cumperi o agendă și de săptămâna viitoare ne organizăm împreună! Voi include lucrurile pe care le folosesc eu, dar vă voi da sfaturi și despre spread-uri care poate vă vor fi vouă de ajutor, chiar dacă nu au fost bune pentru mine.

Până atunci vă las niște linkuri cu pagini pe care le puteți printa și include într-o agendă/ caiet mecanic, etc.