Review: Într-o gară mică de Sidonia Drăgușanu

Review: Într-o gară mică de Sidonia Drăgușanu

Dragostea. Cel mai puternic sentiment, care ne călăuzește pe tot parcursul vieții. De la simpla dragoste față pe părinți și familie, la cea simțită pentru prieteni și bineînțeles, pasiunea simțită pentru acel cineva foarte special din viața noastră. Sentimentul pe care fiecare dintre noi îl trăiește altfel, atât ca persoană, cât și cuplu. Un ideal mitic, ce ne poate aduce atât fericirea nesfârșită, cât și chinuri sau suferință. Acel lucru, pentru care ai da orice, chiar și o parte din tine. 

O tema abordată de orice poet sau scriitor, care nu va fi niciodată demodată (poate doar abordată dintr-un unghi nou, nemaiîntâlnit). Recent am avut prilejul de a citi romanul Într-o gară mică de Sidonia Drăgușanu. Chiar dacă la început pare a fi un roman adolescentin care descrie relația dintre două prietene, nu întârzie să apară nici tema dragostei și a relației dintre două jumătăți de suflet. 
Chiar dacă motivul principal al romanului nu este relația de cuplu, ci mai mult o relație de prietenie, găsim motivul dragostei pe tot parcursul narațiunii. Apar în carte 5 tipuri de relații. Pe parcursul vieții ne vom întâlni cu multe dintre acestea și vom trăi câteva dintre ele pe parcursul anilor. În carte se prezintă dragostea trecătoare sau simplul flirt de o vară dintre Dudu și Tom sau Dudu și Puiu, de care am avut parte toți, mai ales în anii de tinerețe. Apare pe un plan secundar și relația toxică dintre părinții Luizei, în care nu dragostea, ci doar normele unei societăți țin doi oameni împreună. Acesta este tipul de relație în care nu vrem să ajungem, dar unii nu sunt destul de norocoși, sau chiar îndeajuns de puternici să iasă din lanțuri. Ne întâlnim și cu relația neîmplinită, reprezentată de legătura de prietenie dintre Luiza și Petru. Mulți ne-am întâlnit deja cu această luptă interioară, când trebuie să decidem dacă vom pune pe primul loc o prietenă dragă sau un necunoscut admirabil, fără de care simțim că nu am putea trăi. Mai apare și relația fericită și împlinită dintre Dudu și Petru, cu bucuria la care visăm fiecare dintre noi, încă din copilărie și pentru care tânjim zi de zi. În final apare relația infinită dintre Țuluc și mama lui Dudu, care este cea mai puternică și reușește să transcende chiar și moartea. 
Dragostea nu este însă doar un mit. Este un lucru cât se poate de real și de puternic. Am fost îndrăgostită. Sunt îndrăgostită! Sunt, și pot să-ți spun că este cel mai minunat lucru de pe planetă. Nu este doar un ideal descris în cărți. Este un lucru real, idealul la care putem ajunge cu toții. Pentru unii dintre noi e mai greu, pentru alții mai ușor, dar când va veni… Ahh, atunci când va ajunge la tine… va fi minunat! Am trăit și flirturi de o vară, care m-au făcut fericită pentru o clipă, dar am realizat repede că e ceva trecător. Nu mi-a pierit pofta de mâncare și în acel moment am știut că nu e ceva serios. 

A trebuit să și renunț la niște iubiri. M-a durut. Am vrut să-mi scot inima din piept, dar n-am putut. A rămas un singur leac pentru inima mea îndurerată: timpul. La început mi-a fost greu. Mi-a fost greu să mă uit în ochii prietenei mele. Am simțit că a luat o parte din mine, ba chiar era și fericită. Dar nu a fost vina ei. Am tăcut. Am tăcut și mi-a trecut. 

După câțiva ani, când am renunțat la ideea de a fi fericită, a bătut neașteptat dragostea la ușa mea. Un tânăr chipeș, cu părul negru și ochi mari de cerb. Am simțit dragostea încă din prima clipă, dar mi-a fost teamă să îi spun. După perioada aceea de nefericire am simțit că „dragostea mi-a pus lumini în ochi”*. Simțeam că trăiesc. Simțeam adrenalina în fiecare părticică a corpului. Eram tulburată, dar mi-a plăcut. Ne-am plimbat ore în șir prin parc, pe dig, pe dealuri sau pe mici străduțe întortocheate. Nu m-au durut niciodată picioarele, eram prea ocupată să mă minunez de el, de toată ființa lui. Îi admiram trăsăturile și mișcarea corpului. Când ne uitam unul în ochii celuilalt, ne vedeam sufletul pur, gol și sincer. Ne vedeam visele și viitorul. „Fiecare era pentru celălalt o minune”*. Acele câteva luni au fost cele mai frumoase și intense zile din viața mea. Nu puteam sta mai mult de câteva ore, fără îl văd, sau fără să îi aud vocea. El era totul pentru mine. Era lumea mea. ”Am crezut că mi se face rău, așa de mult mi-a plăcut”*. 

Aceste câteva luni, au trecut foarte repede. Timpul nu a stat în loc. Emoțiile au început să se liniștească, dar respectul față de celălalt a crescut imens. Ne-am mutat împreună de câțiva ani. Eu studentă, el lucrează. Chiar dacă acel foc nu mai este atât de puternic, acesta încă arde mocnit și simt tot mai mult, pe zi ce trece că nu aș putea trăi fără el. Că viața mea ar fi goală, fără rost. Mă simt bine lângă el. Mă simt împlinită, fericită și în siguranță. Când sunt în brațele lui, simt de parcă aș fi în ceruri. 

Ca în orice relație, bineînțeles nu este totul roz. Apar și zile grele, zile în care te-ai retrage singură sub o pătură fără să ieși de acolo. Zile când ești tristă sau supărată. E normal să fie astfel de zile, e normal să fie certuri, dar e mai important să vă regăsiți mereu. Să vă regăsiți sufletele în întuneric și să le ghidați unul spre celălalt.

Să iubești nu este un mit. Este ceva pur, sincer și adevărat. Când două suflete se unesc, apare cel mai frumos joc de sentimente. De la pasiune la respect, devotament și sinceritate. Dragostea este o promisiune pentru celălalt: de a fi mereu aproape și mereu împreună. La bine și la greu.

Articol scris pentru Spring SuperBlog 2019.

*Citate din romanul Într-o gară mică de Sidonia Drăgușanu.
Paginile: 213, 196, 157.